Can Joan Crespí (Església de Sant Nicolau)

Enrere

Can Joan Crespí (Església de Sant Nicolau)

La casa de Joan Crespí se situava vora l’actual església de Sant Nicolau i la de Joanot Colom devora Sant Nicolau Vell, la qual cosa, per la coincidència de noms, ha generat algunes confusions.

Diu Josep M. Quadrado: “Començava l'any 1521... Ja aleshores, i un mes enrere, des de principi de desembre, si no exigim a la tradició documents, tenien reunions secretes diversos menestrals en una casa vora Sant Nicolau[i]: que estaven en comunicació amb els de València, els quals portaven ja més d'un any d'alçament i de propaganda, és més que probable segons eren de sabuts aquí els fets i de semblants els greuges. Les causes de malestar i descontent no havien augmentat per als nostres gran cosa: major representació en juraries, en el general consell, en embaixades, en la gestió de negocis polítics i econòmics, no podia desitjar el braç menestral des del primer temps de la reconquesta...”

 

[i] Diu Piferrer: La de Crespí si se habla de la actual parroquia de San Nicolás, la de Colom si la referencia es al oratorio de San Nicolás el Viejo demolido en 1833. Inclínome a lo primero.

Endavant


Source URL: https://germanies500.cat/valero-6